Η Φύση έντυσε με τα ομορφότερα χρώματα της το Λυθροδόντα, υπερισχύουν το πράσινο του πεύκου και της ελιάς. Άγρια βλάστηση σμίγει με τις καλλιεργημένες εκτάσεις δημιουργώντας ένα υπέροχο τοπίο.
Ειδικότερα, στα βόρεια του Λυθροδόντα κυρίαρχη καλλιέργεια είναι η ελιά, γι’ αυτό και ο Καρούζης αναφέρει πως «ίσως στο Λυθροδόντα να βρίσκεται η μεγαλύτερη έκταση ελαιόδεντρων στην Κύπρο». Η ελαιοκαλλιέργεια άλλωστε αποτελεί μια από τις βασικές ασχολίες των κατοίκων του Λυθροδόντα. Περισσότερα: Ελαιοκαλλιέργεια
Εκτός από ελιές, στο Λυθροδόντα καλλιεργούνται διάφορα οπωροφόρα δέντρα, όπως αχλαδιές, συκιές, μηλιές, ροδακινιές, χρυσομηλιές δαμασκηνιές, αλλά και πολλά λαχανικά . Στην ενασχόληση με την καλλιέργεια φρουτόδεντρων και λαχανικών φαίνεται πως βοήθησε η κατασκευή φραγμάτων. Συγκεκριμένα, όπως ο Καρούζης, τα δύο μικρά λιθόκτιστα φράγματα που κατασκευάστηκαν στα χρόνια της αγγλοκρατίας, το πρώτο το 1944 και το δεύτερο το 1952, «με σκοπό ν’ αρδευτούν κάπου 33 εκτάρια γης».
Παλαιότερα, στο χωριό υπήρχαν εκτός από πολλοί ελαιώνες και πολλοί αμπελώνες, στους οποίους αναφέρεται και ο Γκωντρύ. Υπήρχαν, κυρίως, αμπέλια οινοποιήσιμων ποικιλιών, κατάλληλα για την παρασκευή κουμανταρίας.
Οι ακαλλιέργητες εκτάσεις του χωριού καλύπτονται με άγρια βλάστηση, όπως, πεύκα, «μαζιές», θυμαριές, «ξισταρκές» και σπαλαθιές. Για την «άγρια» ομορφιά που συναντά κανείς στο Λυθροδόντα, ο Καρούζης γράφει: «ο φυσιολατρικός ταξιδευτής θα πρέπει να επισκεφτεί τον Προφήτη Ηλία ή την Κυπροβάσα ή θα πρέπει ν’ ακολουθήσει κάποιο μονοπάτι προς τον Μαχαιρά. Είναι τότε που θα χαρεί το άγριο τοπίο, τις βαθιές χαραγές που άνοιξαν τα ρυάκια, τις απότομες αλλά δασωμένες πλευρές του βουνού, τις αιχμηρές κορφές και τις βαθύσκιες ρεματιές. Πλουσιότατη η βλάστηση στο άγριο τούτο τοπίο για να το χαρεί ο ειδικός επιστήμονας, ο βοτανολόγος ή δασολόγος. Αξιόλογη η ιστορία του παλιού μοναστηριού του Προφήτη Ηλία, όπως βέβαια και του γειτονικού μοναστηριού του Μαχαιρά. Τα Κιόνια με τον ειδικό σταθμό στην κορυφή προβάλλουν στο βάθος του τοπίου. Δεν είναι μόνο η κρατική γη που ‘ναι καλυμμένη μ’ άγρια βλάστηση, αλλά κι ένα πολύ μεγάλο μέρος της ιδιωτικής έκτασης του χωριού».
Πηγές:
Γιώργου Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λευκωσία,, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2001 Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 9 Κοινοτικό Συμβούλιο Λυθροδόντα
|